До проведеннямайстер-класу з писанкарства, який відбувся в обласній бібліотеці у
відділі обслуговування користувачів документами з мистецтва, приєдналися
співробітники відділу обслуговування документами іноземними мовами. Одночасно було проведено майстер-клас та урок-повідомлення про
традиції святкування Великодня в країнах світу.
Користувачі бібліотекидізналися, що єдиний у світімузей писанкизбудовано в Україні в місті Коломия.Архітектурна споруда у формі найбільшого у світі
писанкового яйця стала візитівкою Коломиї.Центральна частина музею є
пам'ятником писанці, висота якого сягає 13,5 метрів. Унікальністьмузею
нетільки в тому, що вінвиконанийу формі яйця діаметромдесять метрів, а те,
що воно вироблене з кольоровогоскла, загальна площавітражустановить понад600квадратнихметрів.
Найбільша в світіписанка знаходиться і в серцi канадської провiнцiї Альберта, місті українських поселенців, у
мiстечку Вегревiль. Це - перший у
свiтi пам’ятник писанцi. З’явився
він у 1975році. Ця унікальна писанка була створена як пам’ятник... канадської
кінної поліції! Історія почалася в 1973 році, коли уряд провінції Альберта
створив Координаційний комітет з
організації в 1974 році святкувань на честь сторіччя Канадської кінної поліції
(Royal Canadian Mounted Police). Дизайнерський проект пам'ятника виконав
програміст, професор Університету Юти, Рональд Реш.Причому
розробка цього проекту зажадала створення нових комп'ютерних програм. Десятиметрова «писанка» являє собою величезну мозаїку, що включає 524 зірки, 1108 рівносторонніх трикутників,має 3512 зовнішніх граней і 177 внутрішніх
розпірок, складається
з 6978 деталей. Автор проекту — наш земляк Павло
Цимбалюк. Проект представляє собою перше
комп'ютерне моделювання форми яйця.
Головний
символ цієї писанки -спрямовані до
центру зуби срібного вовка, емблема захисту та безпеки, яку забезпечили першим поселенцям
цього краю сили кінної поліції.
Користувачам
було цікаво дізнатися, що в українських гуцулів Румунії (марамарошські гуцули)
є свій пам'ятник писанці - у місті Сучава. Висота яйця становить 7,25 м, діаметр - 4,60 м, а вага - 1800 кг.
Святкування
Великоднясупроводжується
великою кількістюзвичаїв, які
своїмикоріннямийдуть в далеку
давнину. Спільним для таких країн, якАвстрія, Англія, Болгарія,
Італія, Німеччина, Польща, Швеція, Франція, США, Фінляндія, Чехія є
відвідування службив церкві, щопочинається рановранці, під час якої всіпарафіянизустрічаютьсхід сонця.
А
ось Великодні кухні народів світу традиційно різняться. Так, в Австралії готують пасхальні яйця з шоколаду або цукру, а також пасхальні смаколики у формі
кролика. У Болгарії на Великдень багато фарбованих яєць викладають навколо
великого великоднього хліба. Головною стравою великоднього столу в Італії є
коломба, щось на зразок нашої паски, але з лимонним ароматом. Часто вона
покривається мигдалем і мигдальною глазур'ю. Господині в Польщі в Чистий четвер
печуть «бабки» і «мазурики». «Бабки» печуться з солодкого дріжджового тіста у
величезних циліндричних формах. Начинка в них може бути найрізноманітніша: від
марципану до шоколаду. «Мазурики» - пісочні пироги, прикрашені цукровими яйцями, кремовими квітами
та шоколадними гілочками. У Швеції починають відзначати це
світле свято за тиждень до його настання. Тут прикрашають будинки великодніми
квітниками - жовтого, зеленого і білого кольору. У будинках скрізь встановлюють
жовтих курчат в обрамленні кольорових пір'їн. Великодні яйця шведи роблять з
картону, а всередину кожного яйця кладуть по великій гарній цукерці.
Це не
перший наш досвід співпраці з відділом
мистецтва: ми вже проводили сумісне слайд-шоу та книжкову виставку,
розповідаючи про Ван Гога. Цей захід відбувся у Вербнунеділю. Майстер
народної творчості Степанюк Вікторія під час проведення заходу знайомила
присутніх з секретами писанкарства. Усі були задоволені, адже співробітники відділу мистецтв заздалегідь подбали
про те, щоб всім присутнім вистачило і матеріалів і інструментів. Таке поєднання майстер-класів та
ненав’язливих і цікавих інформаційних повідомлень допомагають кращому
сприйняттю і запам’ятовуванню матеріалу, в
нашому випадку - пасхальних традицій українського народу та народів світу.
Користувачі дізналися про маловідомі звичаї
святкування Пасхи народів нашої планети. З психологічного боку, «вмикаються» візуальні,
тактильні навички. Під час повідомлення приєднується слухова пам’ять
та уява. Така співпраця дозволяє співробітникам бібліотеки ширше рекламувати свої
можливості, а бібліотека
отримує нових користувачів.
Саме ці відчуття дають сили і натхнення з задоволенням працювати далі.