Пошук

Архів записів

Друзі сайту







Історична Волинь
Освітній навігатор
Рівненщина: регіональний інформаційний портал
Бібліоміст


читання інновації книжкова виставка книги РДОБ УБА бібліоміст краща книга Рівне аудіокнига бібліотека Інтернет бібліотеки Проект інтерактивна конференція акція Конкурс краща книга Рівненщини проекти навчання тренінг бібліотекарі реклама соціальні мережі майстер-клас Юлія Ковальчук громада влада Всеукраїнський день бібліотек Рівненська обласна бібліотека Рівненська область дозвілля письменник Бібліофест переможці перемога зустріч презентація круглий стіл незрячі книга досвід обласна бібліотека освіта Письменницький маршрут інформаційні технології професійне читання фахова періодика молоді бібліотекарі інсталяція

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0






Неділя, 20.08.2017, 09:51
Вітаю Вас Гість | RSS

Libr.Net

методичний блог Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Липень » 28 » Нові креатині форми роботи: здивувати, захопити, показати, спробувати….
15:15
Нові креатині форми роботи: здивувати, захопити, показати, спробувати….

        Бібліотека – масовий захід – ділова зустріч – цікаві люди – фахівці – користувачі - слухачі…. По такій схемі традиційно організовуються масові заходи в бібліотеці або в інших культурних закладах. Заходи  цікаві, потрібні, насичені виступами – тобто, і корисні. Глядачі уважно слухають, іноді cперечаються, задають питання… Всі: і виступаючі і слухачі задоволені. Але така одноманітність схеми проведення заходу швидко стомлює слухача, втрачається зацікавленість. Висновок - потрібні нові креатині форми роботи. Слухачів потрібно чимось здивувати, захопити, показати, надати можливість спробувати самому…

Бібліотекарі Рівненської державної обласної бібліотеки постійно шукають нові креативні форми роботи. Так у ході масового заходу організовують: майстер-клас, виставки виробів з дегустацією, продаж книг місцевими книжковими магазинами та інші.

В стінах Рівненської державної обласної бібліотеки успішно пройшли ділові зустрічі з показом майстер-класу по оздобленню кондитерських виробів цукровою мастикою (http://libr.rv.ua/index.php?name=News&op=Article&sid=780), по виготовленню японських суші (http://libr.rv.ua/index.php?name=News&pagenum=11) - (відділ інформації та документів виробничої тематики); для дітей, які відвідали виставку «Іграшковий фестиваль» майстриня В.Н. Кириленко провела майстер-клас по виготовленню ляльки з тріпаного льону (http://libr.rv.ua/index.php?name=News&pagenum=12); майстер-клас з напрямку арт-терапія з використанням технік олійного живопису та розпису по склу та кераміці (http://libr.rv.ua/index.php?name=News&op=Article&sid=781) (відділ мистецтва) та інші. Цікаво! Ті хто був на таких заходах, погодяться. Складно, тяжко організувати – теж правильно!? Спробуйте! Варто!

А було все так: у відділі інформації та документів виробничої тематики згідно плану мала відбутися ділова зустріч на тему "Українська кухня: стародавні витоки та новітні технології приготування сучасних страв”. В першу чергу було визначено аудиторію: нею стали студенти Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу та Рівненського коледжу економіки та бізнесу, учні кондитерського відділення Рівненського учбового комбінату, так як саме ці учбові заклади готують фахівців для підприємств громадського харчування. Зателефонувавши директору Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу працівники відділу зустрілися з викладачами коледжу і склали програму заходу, обрали виступаючих, обговорили теми докладів, домовились про дату та місце проведення. У ході зустрічі мали розглядатися такі питання та проблеми: стародавні витоки української кухні; запозичення рецептів з національної кухні народів світу; радіопротекторні властивості страв; презентація "Збірника рецептур української стародавньої кухні”, складеного викладачами Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу, виставка кондитерських прикрас Торгового Дому "Любисток”.

Щоб було на заході жваво і цікаво поряд з висвітленням питання програми – запозичення рецептів з національної кухні народів світу, вирішили запропонувати майстер-клас по виготовленню японських суші, так як японські суші є страва запозичена з іншої народної кухні, але українці полюбили її і з задоволенням її споживають як в місцях громадського харчування так і вдома.

 Задумка хороша! Але не так все швидко робиться, як хочеться. Викладачі коледжу запропонували звернутися з запрошенням до їхніх випускників, які вже працюють в кафе, барах, ресторанах, де виготовляють суші. Здавалося не буде проблем, але проблеми виникли: один з випускників вже не працював, другий почав займатися іншою справою, інші не хотіли видавати секрети приготування… Але все ж таки нам пощастило! Ми потрапили у кафе-бар "MILANO, яке спеціалізується на виготовленні японських суші і ролетів та ще й запрошують на навчання, а потім на роботу молодих, перспективних людей. Головний менеджер та сушист кафе погодились провести в стінах бібліотеки майстер-клас. Все приладдя для приготування страви (посуд, ножі, та продукти) працівники кафе принесли з собою. Згідно меню ми, працівники бібліотеки, замовили ролети з овочами, які сушист на заході і приготував у присутніх на очах, дотримуючись максимально можливих, в стінах бібліотеки, норм санітарної гігієни, а головний менеджер коментував весь процес підготовки, організації та етапи приготування страви.  Відвідувачі заходу були здивовані, зацікавлені, отримали велике задоволення та на практиці побачили всі хитрощі виготовлення японських суші та ролетів. Після виготовлення де-хто знімав пробу, а де-хто мав можливість спробувати зробити ролет сам, були й такі, що знімали на камеру весь процес приготування. Після майстер-класу присутні почули розповідь викладача про радіопротекторні властивості страв, куштували хліб з добавками, які потрапивши в організм людини сприяють виведенню радіонуклідів. В ході зустрічі, відповідно до тематики програми, бібліотекарем коментувалася книжкова виставка "Українська кухня: стародавні та сучасні рецепти” про цікаві нові книжкові надходження як з рецептами наших пращурів так і з рецептурою нових сучасних страв з риби, овочів, фруктів. А щоб страви мали апетитний, привабливий вигляд, присутні почули поради авторів про те як виробляти з продуктів фігурки звірів, казкових героїв, квіти, мультиплікаційних персонажів, улюблені дитячі іграшки. Нові книги під час заходу розійшлись по залі, присутнім було цікаво ознайомитись з рецептами виготовлення тортів без випікання, а також з різними рецептами виготовлення цукрової мастики для оздоблення кондитерських виробів…та інші. Впродовж зустрічі бажаючі могли купити уподобану книгу у діючій книжковій лавці.

Присутні залишились задоволені: і фахівці–виступаючі, і слухачі, і ми організатори цієї зустрічі – бібліотекарі. Про захід було повідомлено в ЗМІ: радіо, телебачення, на web - сторінці Рівненської державної обласної бібліотеки. Люди, які потрапили по обяві на захід, отримали задоволення від побаченого, ще й - практичний урок. Захід пройшов швидко, цікаво, нікому не було самотньо і ніхто не втомився. Люди розходилися емоційно збуджені, веселі, обговорюючи побачене, а в кого виникли запитання про деякі деталі, чи секрети в приготуванні японської страви – залишились і спілкувалися далі…

Ми – працівники відділу інформації та документів виробничої тематики були приємно втомлені і як нагорода за хорошу роботу, передивляючись фотомонтаж на головній web - сторінці Рівненської державної обласної бібліотеки (http://libr.rv.ua/index.php?name=News&pagenum=11), насолоджувались смаком тільки щойно приготовленої на наших очах страви, ділилися враженнями від проведеної роботи і мислили про "креативки” наступного заходу.

Категорія: Бібліотечні інновації | Переглядів: 5730 | Додав: texnik | Теги: японські суші, майстер-клас   | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 4
4  
Дуже цікавий захід, дякуєм.

3  
Згідна з Вікторією . Може вже занадто ?

2  
захід цікавий, тільки на мою думку у бібліотеці не повинно пахнути цибулею

1  
Захід цікавий і корисний, але не кожна бібліотека може таке провести, що обласна бібліотека, то не сільська. Потрібно вищому керівництву подбати про поповнення книгами бібліотек, тому що без нової літератури бібліотека втрачає багато читачів.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2017